Sıkça Sorulan Sorular

SIKÇA SORULAN SORULAR

1.Vize nedir?
Vize, bir devletin dış temsilcilikleri veya sınır makamları aracılığıyla, ülkesine seyahat edecek bir yabancının pasaportuna koyduğu ve bu yabancının ülkesinin sınır kapısına kadar giderek sınır makamlarına giriş için başvuru yapabileceğini girebileceğini gösteren bir kayıttır.

2. Vize Nereden Alınır?
Vizeler, seyahat edilecek ülkenin
1. Büyükelçiliğinin Konsolosluk Bölümünden;
2. Başkonsolosluğundan veya
3. Konsolosluğundan alınabilir.
4. Bazı ülkeler, Fahri Başkonsoloslukları veya Fahri Konsoloslukları aracılığıyla da vize verebilmektedirler.

3. Vize Alırken Hangi Belgeler İstenir?
Vize başvurusunda istenilen belgeler ülkeden ülkeye, seyahat amacına veya başvuranın pasaportunun türüne (diplomatik, hizmet, hususi, umuma mahsus pasaport veya seyahat belgesi) ve hatta zamandan zamana büyük değişiklikler gösterebilmektedir. Hangi ülkenin ne gibi belgeler istediğini internet sitemizden bulabilirsiniz.

4. Vize Başvurularında Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?
• Pasaportunuzun yıpranmamış olması önemli bir husustur. Vize almış olsanız dahi sınırdan geri çevrilme durumuyla karşı karşıya kalabilirsiniz.
• Pasaportunuzun geçerlilik tarihinin başvurulan tarihten sonra en az 6 ay olmasına özen göstermelisiniz.
• Konsoloslukta mülakata alındığınız takdirde yetkili kişiye doğru cevaplar vermek zorundasınız.
• Konsoloslukta mülakata alındığınız takdirde verdiğiniz cevaplara göre olumlu izlenim bırakmanız durumunda vize alma şansınız artar.
• Konsolosluklardaki mülakatların amacı, ülkeye seyahat edecek kişilerin konsoloslukların istediği kriterlere sahip olup olmadığıdır.
• Konsolosluğa başvururken belgelerin eksiksiz olmasına önem gösterilmelidir. Sahte belge kullanılması yasalara göre suç sayılmaktadır.
• Konsolosluk vize başvurusuna ret veya kabul vermesi durumunu kendisi belirler.
• Seyahati gerçekleştirecek maddi güce sahip olduğunuzu ispatlamanız, vize alabilmenizde son derece önemlidir.
• Bazı ülkeler vize harcının yanında, yüksek sayılabilecek meblağlarda başvuru veya işlem harcı almaktadırlar. Bu koşullar ülkeden ülkeye değişmektedir

5. Kimlere Vize Verilmez?
Her ülke konsolosluğunun vize verme konusunda kendi kriterleri bulunmaktadır. Konsolosluklar yasaklı listesinde bulunan kişilere kesinlikle vize vermemektedirler. Ancak yasaklılar listesinde bulunmasa dahi, ülkesine ekonomik olarak yük olabileceği, kamu düzenini bozabileceği ve kamu sağlığına risk oluşturabileceğini düşündüğü kişilere de vize vermeyebilir. Vize vermek konsolosluğun egemenliği hususunda kendi inisiyatifine kalmıştır.

6. Vize Başvurum Reddedilirse Yeniden Başvuru Yapabilir miyim?
Tabii ki. Ancak herhangi bir red durumunda konsolosluklar vize harcını iade etmedikleri için bu harcın yeniden yatması gerekir.

7. Vize Başvurusunda Konsolosluk Pasaportuma Kaşe Vurdu. Bunun Anlamı Nedir?
Bu ret anlamına gelmektedir. Konsolosluklarda bu durum giderek yaygın hale gelmektedir. Bu kaşede genelde temsilciliğin bulunduğu kent ya da kentin kısaltılmışı ve tarih bulunmaktadır. Bu durum diğer ülkelere yaptığınız başvurularda red alacağınız anlamına gelmez. Ancak red yediğiniz ülke bir Schengen ülkesi ise diğer Schengen ülkelerine yapacağınız vize başvurularında konsolosluk vize verme konusunda daha titiz davranacaktır.

8. Vize ihlali Nedir?
Vize aldığınız ülkede size verilen süreden daha fazla kalmak demektir. Ya da turistik vize alarak çalışmak vize ihlali anlamına gelmektedir.

9. Vize İhlali Yaparsam Sonuçları Ne Olur?
Tabii ki ziyaret ettiğiniz ülkeden sınır dışı edilirsiniz ve o ülkeye süresiz ya da geçici olarak giriş yasağı ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Ek olarak bu gibi durumlarda para cezasıda uygulanmaktadır.

10. Schengen Vizesi Nedir?
Avrupa Birliği’nde 1995’te yürürlüğe giren Schengen Sözleşmesi ile bu Sözleşmeye taraf ülkeler aralarındaki sınırlardaki ("iç sınır’" denilmektedir) kontrollerini kaldırmışlardır. Böylece, oluşturulan Schengen bölgesinde dış sınır kontrollerinde ortak uygulama ve kurallar hayata geçirilmiştir. Bu işbirliği vize, polis ve yargı alanlarındaki işbirliğini kapsamaktadır. Schengen’e üye ülkeler şunlardır: Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa ve Monako, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Lihtenştayn, Lüksemburg, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan. Daha sonra bu gruba dahil olacak olan ülkeler ise Bulgaristan, Romanya ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’dir. Ayrıca, AB’ye üye olmayan İsviçre, İzlanda ve Norveç de Schengen ülkeleri ile özel bir anlaşma imzalayarak, aynı uygulamaları benimsemiş durumdadırlar.
Bir yabancı Schengen bölgesine üye ülkelerden birinin vizesi ile girdiğinde diğerine serbestçe seyahat edebilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta Schengen vizesi hangi ülke için alındıysa ilk seyahat o ülkeye yapılmalıdır. Örneğin İtalya için alınan vize ile önce Almanya'ya gitmek mümkün değildir. Ancak bir kere İtalya'ya gidildi ise sonraki seyahatlerde diğer Schengen ülkelerine seyahat etmek mümkündür. Seyahatin süresi vizenin üzerinde kayıtlı süre ile sınırlıdır. AB Komisyonu Schengen uygulamalarına ilişkin önerilerde bulunmakla sorumludur. Schengen ülkeleri ortak SIS veya Schengen Information System adı verilen bir veri tabanından yararlanırlar. Bu veri bankasında, Schengen ülkelerine girmesi gereken kişilerle ilgili bilgiler başta olmak üzere çeşitli bilgiler yer alır ve üye ülkelerin yetkili makamlarının kullanımına açıktır.